Zeebanket en zeevissen

De zee neemt en de zee geeft.

Of je nou van gebakken mosselen, verse oesters of van garnalen houdt, op Ameland zijn ze  allemaal voorradig.   Je moet ze alleen zelf nog even ophalen…  emmertje mee of met een netje zelf scheppen aan de Noordzee.

Oesters, mosselen en andere schelpdieren pluk je aan de wadkant met laagwater, gewoon emmertje mee, verser dan vers, echt duurzaam en biologisch,  zonder een groen plastic zakje….met stempel en keurmerk. Hou wel rekening met de waterstanden en de weersomstandigheden, raadpleeg zeker de hoog- en laagwatertabellen

mosselen zoeken op het wad

 

Oesters en mosselen zoeken op het Wad.

 

 

 

emmertje mosselen

Emmertje met fruits de mer.

 

 

 

Een heerlijk maaltje zeefruit

 

Heerlijk zeebanket van gebakken vis, oesters en mosselen.

 

 

 

arthur aan een maaltje mosselen, met een heerlijk witte bollenberg

 

Groots genieten met een Muscat, Vin d’ Alsace, Bollenberg.

 

 

 

Verse Noordzee garnalen,

Aan het eind van de zomer, zeg maar vanaf eind augustus tot november kun je naar hartenlust garnalen scheppen aan de Noordzee.  De warme geulen zitten bij laagwater vol met garnalen.  Garnalennet en emmertje mee, paar slagen door de geul, de grote garnalen sorteren we uit.  De zelf gevangen garnalen smaken later voortreffelijk in een cocktail, op een vers stukje stokbrood of… recepten genoeg.  Een voorraadje garnalen invriezen voor de winter is altijd fijn..

garnalen scheppen met een groot net

Garnalen vissen kan eenvoudig,  gewoon met een garnalennetje voor  “kinderen”.  Of koop een wat grotere uitvoering. Helemaal verslaafd?  Knutsel dan zelf een groot sleepnet in elkaar.  

De pieterman is een verradelijk visje

Let er wel op dat je een paar oude gympen oid aantrekt bij het garnalen scheppen!  In de warme na-zomerse dagen ligt af en toe het kleine stekelig visje, de Pieterman op de loer. Hierop gaan staan met blote voeten is een pijnlijke kwestie….. Een paar ouden gympen of waterschoenen voorkomt veel pijn en narigheid.

 

Zeevissen op Ameland is top! 

Met een beetje geluk en de juiste omstandigheden en een redelijke hengel: altijd succes……

Vissen is mogelijk vanaf het Noordzee strand, de waddendijk of monster aan voor een vistocht met een boot op de Noordzee. 

Op Ameland kun je zeepieren kopen.  Of nog beter, spit ze zelf met laagwater op het wad. Verser dan vers! Er zijn verschillende winkels met visserij benodigdheden voor lood, haken, molens en hengels etc.

Vissen vanaf het strand kan vanaf doodtij, dwz vanaf laagwater, dus uren visplezier. Vanaf de waddendijk, bv oude aanlegsteiger Buren ca 2 uur na laag water, je vist dan in het eerste opkomende water. Raadpleeg ook hier de getijdentabel. Internet of in het maandblad de Amelander.

Wat kun je vangen?  voornamelijk platvis, botjes, scholletjes ed en met een beetje geluk zeebaars! Maar ook andere soorten zijn mogelijk, zelfs zalm of een kleine grondhaai.

zeebaars op Ameland

Zeebaarzen jagen in de branding op aas en met een beetje geluk lukt het om deze heerlijke delicatesse te vangen.

 

 

Vislijntje op het wad

 

Een vislijntje voor een vers maaltje platvis.